Συγγραφέας Έρευνας: Βασίλης Βουγιούκας, Ματίνα Αλεξανδρή, Ρεφλεξολόγοι. Έτος 2009. Η Παρουσίαση του άρθρου Έρευνας έγινε στην 8η Ημερίδα Ρεφλεξολογίας το 2009 στο Πολιτιστικό Κέντρο Παλαιού Φαλήρου.
Η Συμπληρωματική και Εναλλακτική Θεραπευτική (ΣΕΘ) είναι δημοφιλής μεταξύ 50-60% των προσώπων με σκλήρυνση κατά πλάκας. Οι αγωγές που χρησιμοποιούνται περιλαμβάνουν γιόγκα, βιταμινούχα και φυτικά συμπληρώματα, διαλογισμό, Tai Chi, ειδική διατροφή, βελονισμό, μασάζ και ρεφλεξολογία.
Η Ρεφλεξολογία θα ήταν ευεργετική για ένα πρόσωπο με σκλήρυνση κατά πλάκας; Μπορεί να ανακουφίσει τα συμπτώματα; Σε αυτή την περίπτωση, ποια συμπτώματα θα βελτιώνονταν; Προκειμένου απαντηθούν τα ανωτέρω ερωτήματα διεξάχθηκε μία μελέτη από τον κλάδο Grampian της Charity Action & Research for Multiple Sclerosis (GARMS), σε συνεργασία με το Scottish Institute of Reflexology, σε (14) δεκατέσσερις εθελοντές με ΣΚΠ, στους οποίους εφαρμόστηκε ρεφλεξολογία σε εβδομαδιαία βάση,για δεκαοχτώ εβδομάδες. Οι αξιολογήσεις από τους εθελοντές λήφθηκαν στην αρχή της μελέτης και κάθε έξι εβδομάδες έκτοτε, πάνω σε δεκαεννέα από τα πιο κοινά συμπτώματα (σημαντικά και δευτερεύοντα). Οι συμμετέχοντες παρουσίασαν μια βελτίωση σε 45% των συμπτωμάτων τους, μέχρι την 18η εβδομάδα, έναντι 13% στην ομάδα ελέγχου 12 (δώδεκα εθελοντές). Διαπιστώθηκε ότι η ρεφλεξολογία πρόσφερε σημαντικό θεραπευτικό όφελος στους εθελοντές, ειδικά στις πρώτες έξι εβδομάδες των συνεδριών, αλλά οι συνεδρίες έπρεπε να είναι τακτικές και τα οφέλη ελαττώθηκαν σταδιακά μετά από δώδεκα εβδομάδες.
Η κλινική συμπληρωματικής ιατρικής στο ιατρικό κέντρο Sheba στη Τel.-Hashomer (Ισραήλ) πραγματοποίησε μια μελέτη σε εβδομήντα ένα άτομα με ΣΚΠ, για μια περίοδο έντεκα εβδομάδων. Οι πενήντα τρεις (53) εθελοντές έλαβαν πίεση στα πόδια και μασάζ στη περιοχή της γάμπας. Η ομάδα ελέγχου τους (18) έλαβε μόνο μασάζ στην περιοχή της γάμπας. Τα συμπτώματα αξιολογήθηκαν σε μια μελέτη στην αρχή της θεραπείας, μετά από έξι εβδομάδες, στο τέλος της φάσης και μετά από τρεις μήνες. Η μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι εκείνοι που δέχτηκαν ρεφλεξολογία διαπίστωσαν βελτίωση σε κινητικά, αισθητήρια και στα συμπτώματα του ουροποιητικού συστήματος. Συμπτώματα όπως, παραίσθηση και ανώμαλες αισθήσεις (π.χ. κάψιμο, τσούξιμο, νωθρότητα), βελτιώθηκαν σημαντικά στο τέλος της θεραπείας και παρέμειναν έτσι στη τρίμηνη παρακολούθηση.
Στα συνέδρια China Reflexology Symposium του 1993 και 1994 δημοσιεύτηκαν δύο μελέτες για την σχέση της ρεφλεξολογίας και της ΣΚΠ. Η πρώτη μελέτη αφορούσε έναν 26 χρονο ασθενή με τετραπληγικό (quadriplegic) μούδιασμα και αδυναμία. Μετά την αγωγή με ρεφλεξολογία, μειώθηκαν οι δόσεις του φαρμάκου Prednisone και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η ρεφλεξολογία είχε γρήγορα αποτελέσματα στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων. Η δεύτερη μελέτη αφορούσε μια γυναίκα 27 χρονών με πόνους κατά τις κινήσεις και λάμβανε μυοχαλαρωτικές ουσίες και αντικαταθλιπτικά χάπια. Η διαταραχή της συνδέθηκε με τη μυασθένεια Gravis, που είχε ως αποτέλεσμα την αδυναμία επικοινωνίας των νεύρων. Διαπίστωσαν σημαντική βελτίωση της υγείας χωρίς ωστόσο πλήρη ανάρρωση.
Με τη συνεχομένη έρευνα σε αυτόν τον τομέα πολλοί παραμένουν αισιόδοξοι ότι οι νέες μελέτες θα προωθήσουν τη γνώση μας σχετικά με τη ρεφλεξολογία και τη ΣΚΠ.
Η National Multiple Sclerosis Society αναγνωρίζει τη δημοτικότητα της ρεφλεξολογίας μεταξύ των μελών της και τα τοπικά παραρτήματα έχουν δημοσιεύσει άρθρα στα τριμηνιαία ενημερωτικά δελτία τους για τη ρεφλεξολογία και την ανάγκη για την ανθρώπινη επαφή, ειδικά με την ΣΚΠ. Παραμένουν ωστόσο επιφυλακτικοί στην αναγνώριση οποιωνδήποτε οφελών από τη ρεφλεξολογία και εφιστούν την προσοχή στα μέλη τους προκειμένου να συζητήσουν με τον παθολόγο τους πριν ξεκινήσουν αγωγή με Ρεφλεξολογία.
Ούτως η άλλως, οι περισσότεροι ρεφλεξολόγοι ενημερώνουν, όπως οφείλουν, τους ασθενείς, ότι η ρεφλεξολογία δεν είναι υποκατάστατο της ιατρικής φροντίδας και ότι πρέπει να ζητήσουν την συμβουλή του ιατρού τους, σε περίπτωση που αντιμετωπίζουν κάποιο συγκεκριμένο ιατρικό πρόβλημα
Η έρευνα για την ρεφλεξολογία και τη ΣΚΠ, βρίσκεται σε ένα καλό σημείο και εάν αναπτυχθεί σε συνδυασμό με την συμβατική ιατρική, μπορεί να έχει ευεργετικά αποτελέσματα για τους ασθενείς με ΣΚΠ. Έχουμε δει τα θετικά στοιχεία μέχρι τώρα. Όχι για μια θεραπεία, αλλά για μια ευκαιρία στον ασθενή να ζήσει καλύτερα. Και γιατί όχι να αποτελέσει μια αρχή για το γεφύρωμα του χάσματος μεταξύ της συμβατικής και της συμπληρωματικής – εναλλακτικής ιατρικής.
Σχετικά θέματα
Η ΧΡΗΣΗ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΣΤΙΣ ΗΝΩΜΕΝΕΣ ΠΟΛΙΤΕΙΕΣ
1. Εθνικό Κέντρο για τη Συμπληρωματική και Εναλλακτική Ιατρική –National Center for Complementary and Alternative Medicine (NCCAM), 2.Εθνικό Κέντρο για τις Στατιστικές Υγείας –National Center for Health Statistics-NCHS(τμήμα των κέντρων ελέγχου ασθενείας και πρόληψης), 3.Eθνική Έρευνα Υγείας-Νational Health Interview Survey (NHIS),περί των (Σ.Ε.Θ.).
Το 2007 πραγματοποιήθηκε εθνική ετήσια έρευνα των NHIS & NCCAM σχετικά με την επίδραση των Σ.Ε.Θ. στην υγεία των συμμετεχόντων. Η αποστολή του NCCAM είναι να ερευνηθούν οι πρακτικές των Σ.Ε.Θ. που χρησιμοποιούν αυστηρές επιστημονικές μεθόδους και να χτιστεί μια βάση στοιχείων για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητά τους.
Σύμφωνα με τους ορισμούς που ισχύουν επισήμως και σύμφωνα με το σχετικό ψήφισμα του Συμβουλίου της Ευρώπης το 1999, ύστερα από αναφορά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τα μη συμβατικά θεραπευτικά συστήματα διαφοροποιούνται σε εναλλακτικά και συμπληρωματικά.
Ως συμπληρωματικά θεραπευτικά συστήματα ορίζονται τα μη αυτοτελή, μη ιατρικά συστήματα τα οποία μπορούν να υπάρξουν ως συμπληρωματικά μίας άλλης, αυτόνομης θεραπείας, συμβατικής ή εναλλακτικής, και στα οποία δεν ανήκει η δικαιοδοσία της διάγνωσης ή της ιατρικής ευθύνης, ως εκ τούτου δύναται να ασκούνται από μη ιατρούς.
Ποιος χρησιμοποιεί τις Σ.Ε.Θ. πιο πολύ;
Οι άνθρωποι όλων των τάξεων χρησιμοποιούν τις ΣΕΘ. Εντούτοις, η χρήση ΣΕΘ μεταξύ των ενηλίκων είναι μεγαλύτερη μεταξύ των γυναικών και εκείνων με τα υψηλότερα επίπεδα παιδείας και τα υψηλότερα εισοδήματα. Το σχήμα 2 παρουσιάζει το ποσοστό των ανθρώπων πού χρησιμοποιούν τις ΣΕΘ κατά ηλικία. Το σχήμα 3 παρουσιάζει χρήση των ΣΕΘ από τη φυλή/το έθνος. Το σχήμα 4 παρουσιάζει το ποσοστό των ανθρώπων που χρησιμοποιούν την πιο κοινή θεραπεία ΣΕΘ και τη θεραπεία με τις σημαντικές αυξήσεις μεταξύ 2002 και 2007.
Πρακτικές των Σ.Ε.Θ. που περιλαμβάνονται στην έρευνα (NHIS 2007)
Σημ. Όπου * ή ** βρίσκονται στην ίδια κατηγορία.
Πηγή: Κρατύλος, του Πλάτωνα
Υπεύθυνος Καθηγητής: Ευφροσύνη Μάρδα, ρεφλεξολόγος.