Συγγραφέας Έρευνας: Χαραλαμποπούλου Άννα, Ρεφλεξολόγος. Έτος 2007.
Η Παρουσίαση της Έρευνας έγινε στην 6η Ημερίδα Ρεφλεξολογίας το 2007 στο Πολιτιστικό Κέντρο Παλαιού Φαλήρου.
Διάλεξα αυτό το περιστατικό διότι το θεώρησα ενδιαφέρον και σχετικά αρκετά αντιπροσωπευτικό στον τρόπο που όλοι έχουμε συνηθίσει να ζούμε μέσα από υποχρεώσεις και καθήκοντα. Πόσο το άγχος και το στρες της καθημερινότητας γίνεται εμπόδιο για πολλά πράγματα στη ζωή μας.
Η κυρία Χ είναι 45 ετών σύζυγος και μητέρα δύο παιδιών και ασχολείται με τα οικιακά. Ζήτησε να κάνει ρεφλεξολογία διότι βασανιζόταν από ζαλάδες, ένοιωθε συνέχεια κουρασμένη, αδύναμη, είχε δυνατούς πόνους στην πλάτη και μικρές κρίσεις πανικού, χωρίς να ξέρει από πού προέρχονται. Οι ιατρικές εξετάσεις δεν έδειχναν κάποιο οργανικό πρόβλημα. Άκουσε από κάποιον για τη ρεφλεξολογία και έτσι ήρθαμε σε επαφή.
Στην πρώτη συνάντησή μας είδα μια γυναίκα πολύ κουρασμένη, αγχωμένη, που χωρίς να το θέλει μου μετέδωσε κάποιο άγχος. Ένοιωθα μια ένταση στην ατμόσφαιρα διότι όλη της η συμπεριφορά έδειχνε, ότι θέλω να κάνω τη ρεφλεξολογία αλλά έχω και το άγχος αν θα προλάβω τις δουλειές μου… Η συνεδρία τελείωσε και μου είπε με έκπληξη ότι παραδόξως νοιώθει πιο χαλαρή και ξεκούραστη.
Στη δεύτερη συνάντησή μας πάλι ένοιωσα να αγχώνομαι διότι η κυρία Χ δεν παρέλειψε να επαναλάβει τι πρέπει να κάνει, το πόσο άγχος έχει για να προλάβει να είναι όλα στην εντέλεια. Ήθελε να είναι «εντάξει» στις δουλειές και στις υποχρεώσεις της. Στο τελείωμα της συνεδρίας πάλι είναι έκπληκτη από το αποτέλεσμα ότι νοιώθει πιο ελαφριά, πιο ξεκούραστη και πιο χαλαρή.
Στην τρίτη συνάντησή μας τη βρήκα πολύ κουρασμένη και με πολύ κακή διάθεση.
Όταν τελειώσαμε τη συνεδρία μου ζήτησε να καθίσω δέκα λεπτά μαζί της να μιλήσουμε. Σε αυτά τα 10 λεπτά άκουσα την κυρία Χ, που από δω και πέρα, με την άδειά της, θα την ονομάζουμε κυρία Απογοήτευση, να μου λέει ότι νιώθει απογοήτευση. Δεν την ευχαριστεί τίποτα, συνέχεια είναι σε ένταση, ακόμα και ο ύπνος δεν την βοηθάει. Το πρωί ξυπνά πολύ κουρασμένη, δεν θέλει να βγαίνει έξω, δεν έχει όρεξη για τίποτα και έχει μικρές κρίσεις πανικού. Ήταν η πρώτη φορά που μιλούσε όχι για το τι έχει να κάνει αλλά το πώς νιώθει.
Έφυγα με ένα βάρος στο στήθος και κείνη την ώρα μου ήρθε στο μυαλό κάτι που είχα διαβάσει και αναφέρεται στην κατάθλιψη.
Μερικές φορές η κατάθλιψη δεν είναι τίποτε άλλο από μία παθητική άχαρη και στεγνή απογοήτευση, μία αποθάρρυνση, με μία έλλειψη γεύσης και απόλαυσης για την Άνοιξη (ζωή), γράφει ο πατέρας της αμερικάνικης ψυχολογίας WILLIAMS JAMES. Προτείνει δε γι΄αυτή την κατάσταση σαν όρο, την ελληνική λέξη Ανηδονία. Το Αν σημαίνει χωρίς και ηδονή, σημαίνει ευχαρίστηση. Ανηδονία λοιπόν σημαίνει ανικανότητα να νοιώσει κανείς ευχαρίστηση. Συμπληρώνει δε στο τέλος ότι αν τον τελευταίο καιρό δεν απολαμβάνεται με γνησιότητα τη ζωή σας ή αν νοιώθετε ότι δεν είναι για σας η απόλαυση, η ευχαρίστηση ή η διασκέδαση, ίσως αυτό να υποδηλώνει κατάθλιψη.
Στην επόμενη συνάντησή μας (τέταρτη) ένιωσα ότι δεν ήταν τόσο αγχώδης. Με περίμενε πιο χαλαρή και πιο φωτεινή. Μετά τη ρεφλεξολογία ήταν απόλυτα χαλαρή, ξεκούραστη και σε κατάσταση ευφορίας. Τη ρώτησα αν έχει δει άλλες βελτιώσεις και μου είπε ότι κατά κάποιο περίεργο τρόπο ξυπνάει πολύ ξεκούραστη και δεν έχει τόση νευρικότητα όπως άλλες φορές. Παρατήρησε ότι οι πόνοι στην πλάτη είχαν μειωθεί αρκετά.
Από την πέμπτη συνάντησή μας ως και την δέκατη που έκλεισε ο κύκλος των 10 συνεδριών, η πρόοδος της κυρίας Απογοήτευσης, που τώρα πλέον η ταυτότητά της γράφει κυρία Χαρά, ήταν εντυπωσιακή.
Στην έκτη εβδομάδα οι μικρές κρίσεις πανικού σχεδόν είχαν εξαφανισθεί. Είχε καλή διάθεση, πήγε στο κομμωτήριο, αγόρασε καινούργια ρούχα και μάλιστα βγήκε έξω μετά από πολύ καιρό.
Μέχρι και την δέκατη εβδομάδα αυτό που έγινε ήταν εκπληκτικό. Η ίδια μου είπε ότι δεν αναγνωρίζει τον εαυτό της, αλλά και η οικογένειά της επιβεβαιώνει αυτή την αλλαγή.
Επέλεξα, όπως προανέφερα, αυτήν την περίπτωση διότι ίσως πολλοί από μας αναγνωρίσουμε κάποια δικά μας κομμάτια. Είμαστε εντάξει για όλα και για όλους και όχι εντάξει για τον εαυτό μας. Όλοι ξέρουμε τι δημιουργεί το άγχος. Όλοι έχουμε ακούσει ότι τα περισσότερα οργανικά προβλήματα είναι ψυχοσωματικά.
Κλείνοντας την μελέτη αυτή θέλω να δούμε μαζί ένα πίνακα που δείχνει τι δημιουργεί το ψυχολογικό στρες στον οργανισμό, από το βιβλίο “ΓΙΝΕ ΞΑΝΑ ΚΑΛΑ” των Ο.CARL SIMONTON, M.D. STEPHANIE MATHEWS, και JAMES L.GREIGHTON. Θα δούμε την πιο ΣΚΛΗΡΗ απάντηση του οργανισμού στο στρες.
Η ρεφλεξολογία ενεργοποιεί τον οργανισμό. Το ανοσοποιητικό σύστημα δραστηριοποιείται θετικά και οι δυνάμεις του οργανισμού απελευθερώνονται. Η αντίληψη για τον οργανισμό μας, για τον εαυτό μας, αρχίζει να αλλάζει ολιστικά και μέσα από αυτό γινόμαστε πιο υγιείς, ευχάριστοι για μας και το περιβάλλον που ζούμε.
Οπότε σας παρουσιάζω μετά από μία αλλαγή τρόπου ζωής τι γίνεται:
Υπεύθυνος Καθηγητής: Ευφροσύνη Μάρδα, ρεφλεξολόγος.