Συγγραφέας Έρευνας: Κατερίνα Σαμψών, Ρεφλεξολόγος. Έτος 2009. Η Παρουσίαση του άρθρου Έρευνας έγινε στην 8η Ημερίδα Ρεφλεξολογίας το 2009 στο Πολιτιστικό Κέντρο Παλαιού Φαλήρου.
Ένα πρωινό του Οκτώβρη του 2007 ξεκίνησα τα μαθήματα της 2ετούς φοίτησης μου στη ΡΕΦΛΕΞΟΛΟΓΙΑ, τα οποία οφείλω να ομολογήσω με μάγεψαν.
Ένας ολόκληρος χρόνος πέρασε με ατέλειωτες ώρες πρακτικής και μελέτης της εκπληκτικής αυτής τέχνης και νάμαι τώρα δευτεροετής πια, να κατεβαίνω τη Πανόρμου με προορισμό το κέντρο όπου θα γίνει η πρακτική μας εξάσκηση με άτομα που πάσχουν από ΣΚΛΗΡΥΝΣΗ ΚΑΤΑ ΠΛΑΚΑΣ.
Προχωράω το δρόμο προς το κέντρο γεμάτη σιγουριά, χωρίς καθόλου άγχος γι αυτό που πρόκειται να γίνει, φουσκωμένη σαν παγώνι με την πεποίθηση ότι ΕΓΩ γνωρίζω ένα μυστικό, μια μαγική τεχνική, που κάνει θαυμαστά πράγματα στο σώμα. Επιτέλους θα μπορέσω να προσφέρω θεραπεία στο κόσμο!!!!
Πώς ακριβώς ερμηνεύεις τη λέξη θεραπεία; (ακούω μια ήσυχη φωνή να με ρωτάει). Πριν μου απαντήσεις, θα ήθελα να θυμηθείς το πρώτο πράγμα που διδάχτηκες όταν ξεκίνησες ΡΕΦΛΕΞΟΛΟΓΙΑ σε σχέση με τη θεραπεία ….. Το θυμάσαι;
Μα φυσικά !!!! (απαντώ) Η ΡΕΦΛΕΞΟΛΟΓΙΑ προσφέρει θεραπεία, με την αρχική έννοια του όρου, που σημαίνει στην αρχαία ελληνική γλώσσα ΦΡΟΝΤΙΖΩ , ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΩ, ΠΕΡΙΠΟΙΟΥΜΑΙ, ΥΠΗΡΕΤΩ το συνάνθρωπο.
Ο Ρεφλεξολόγος ΥΠΗΡΕΤΕΙ, ΦΡΟΝΤΙΖΕΙ, ΠΕΡΙΠΟΙΕΙΤΑΙ, & ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΙ το δέκτη του, ¨κάνοντας του χώρο¨, για να αποκαταστήσει ο ίδιος την υγεία του.
Πολύ ωραία!!!! Φρόντισε να το θυμάσαι συνέχεια αυτό κατά τη διάρκεια των συνεδριών της πρακτικής σου!
Καλά της απαντώ, όμως με μισή καρδιά, γιατί ενώ ένα κομμάτι μου αποδεχόταν αυτό το βασικό κανόνα, ένα άλλο πίστευε ότι κατείχε τη φιλοσοφική λίθο της θεραπείας & ο δέκτης δεν είχε κανένα λόγο να μη θεραπευτεί.
Οι συνεδρίες ολοκληρώθηκαν αλλά πέρα από μια βελτίωση στη σπαστικότητα , (ένα σύμπτωμα της ασθένειας), μια καλυτέρευση στον ύπνο και το ευχαριστώ του δέκτη μου που τον βοήθησα να χαλαρώσει και να αισθανθεί πιο ανάλαφρα, τίποτε άλλο.
Λοιπόν πώς πήγαν οι συνεδρίες; (ρωτάει η γνωστή μου πλέον φωνή)
Σε γενικές γραμμές καλά. Βελτιώθηκαν αρκετά τα συμπτώματα αλλά δεν είχα το ζητούμενο αποτέλεσμα.
Το ζητούμενο για το ΕΓΩ σου αποτέλεσμα δεν είχες, γιατί απ’ ότι λες ο δέκτης σου βελτίωσε αρκετά από τα συμπτώματα του, ΥΠΟΣΤΗΡΙΧΘΗΚΕ και ΒΟΗΘΗΘΗΚΕ σ’ αυτό ακριβώς που είχε ανάγκη, τη συγκεκριμένη στιγμή.
Έχεις δίκιο!!! Της απάντησα και ήταν σα να σηκώθηκε ένα πέπλο, συνειδητοποιώντας ότι φρόντισα και υποστήριξα το δέκτη μου, τον βοήθησα και του έκανα χώρο για να αποκαταστήσει ο ίδιος την υγεία του.
Όλη αυτή η εμπειρία με οδήγησε σε νέους τρόπους σκέψεις και αναζήτησης.
Για να μπορέσουμε να προσεγγίσουμε την απάντηση σ’ αυτά τα ερωτήματα χρειάζεται να δούμε τον άνθρωπο, όχι μόνο σαν ένα βιολογικό σύνολο από διάφορα όργανα, κόκκαλα, μύες και δέρμα, αλλά και από συναισθήματα και σκέψεις.
Ο άνθρωπος λειτουργεί ως ένα σύνολο όπου το σώμα, ο νους, και το συναίσθημα είναι 3 συγκοινωνούντα δοχεία, από τα οποία το ένα επηρεάζει το άλλο.
Στη πορεία της αναζήτησης μου, βρήκα αρκετές απαντήσεις από διακεκριμένους επιστήμονες στο χώρο των θεραπειών. Την εκπληκτικότερη για μένα όμως και τη οποία θέλω να μοιραστώ μαζί σας σήμερα, τη βρήκα στην αρχαία ελληνική γραμματεία.
Σύμφωνα λοιπόν με το Πλάτωνα και πιο συγκεκριμένα στο έργο του Κρατύλος, η ίδιες οι λέξεις μας λένε το νόημα τους, αρκεί να κάνουμε αναγραμματισμό. Έτσι λοιπόν η ίδια η λέξη ΑΣΘΕΝΕΙΑ εμπεριέχει μέσα της πολύ διαφωτιστικές απαντήσεις.
Η πιο κοινή και γνωστή σε όλους μας είναι η έλλειψη σθένους – δύναμης. Αξίζει εδώ να προσέξουμε το δεύτερο Α της λέξης. Ενώ το πρώτο λειτουργεί στερητικά δηλ. στερούμαστε τη δύναμή μας το δεύτερο είναι επιτατικό δηλ. μας προσθέτει δύναμη. Από τη μία χάνουμε το σθένος μας από την άλλη το παίρνουμε πίσω.
Η ασθένεια προέρχεται από το Θεό, για να εξελιχθούμε. Το Σ στο τέλος δηλώνει μια συνέχεια .
Χρειάζεται να κάνουμε επαναπροσδιορισμό της θέσης μας. Να δούμε τη ζωή μας από ΝΕΑ ΘΕΣΙ + Α υποχρεωτικά για να οδηγηθούμε στην υγεία. Κοινώς να πάρουμε τα πράγματα αλλιώς.
Κατοικία της Θεάς. Μέσα στην ασθένεια κατοικεί ο Θεός αλλά έχουμε και τη λέξη Θέα αν αλλάξουμε το τόνο που σημαίνει ότι μέσα στην ασθένεια, θα ψάξουμε να βρούμε γιατί ασθενήσαμε.
Με δύο λόγια προκύπτουν τα εξής καταπληκτικά :
Η ασθένεια προέρχεται από το Θεό, για να εξελιχτούμε και χρειάζεται να δούμε τη ζωή μας από ΝΕΑ ΘΕΣΙ +Α υποχρεωτικά για να οδηγηθούμε στην υγεία.
Τώρα κατά τον ίδιο τρόπο και σύμφωνα πάντα με το Πλάτωνα η λέξη ΘΕΡΑΠΕΙΑ, εμπεριέχει τα εξής μηνύματα:
Θ=Τ (ΤΔΘ οδοντικά, βάση της γραμματικής του Τζάρτζανου)
Αρπαγή αντικειμένων με τη βία δια θαλάσσης, αλλά και προσκόλληση στην ύλη. Το πρώτο στάδιο της θεραπείας είναι να κατανοήσουμε ότι δεν είμαστε μόνο ύλη. Χρειάζεται να ξεκολλήσουμε από αυτή.
Η διαδικασία της θεραπείας είναι ΘΕΙΑ ΔΟΚΙΜΑΣΙΑ .Δοκιμάζεται κάποιος μέσω της ασθένειας.
Η Θεραπεία λαμβάνει χώρα στα αιθερικά πεδία.
Συνοψίζοντας λοιπόν το μήνυμα που παίρνουμε είναι, ότι η έλλειψη σθένους, είναι δοσμένη από το Θεό, για να εξελιχθούμε. Ο άνθρωπος χρειάζεται να δει τη ζωή του από ΝΕΑ ΘΕΣΗ και να ψάξει να βρει το γιατί ασθένησε.
Για να οδηγηθεί στη ΘΕΡΑΠΕΙΑ χρειάζεται να κατανοήσει, ότι δεν είναι μόνο ύλη και να ξεκολλήσει από αυτή. Η διαδικασία της θεραπείας είναι ΘΕΙΑ ΔΟΚΙΜΑΣΙΑ και η θεραπεία λαμβάνει χώρα στα ΑΙΘΕΡΙΚΑ ΠΕΔΙΑ.
Η ΡΕΦΛΕΞΟΛΟΓΙΑ μπορεί να βοηθήσει τον άνθρωπο στην αποκατάσταση της υγείας του, γιατί τον αντιμετωπίζει σαν σύνολο, σαν όλο.
Δεν εστιάζεται τόσο στα συμπτώματα και σε συγκεκριμένα όργανα αλλά αντιμετωπίζει τον άνθρωπο σαν Ολότητα και για να λειτουργήσει σωστά, χρειάζεται να έχει ισορροπία και αρμονία σε όλα τα επίπεδα.
Πηγή: Κρατύλος, του Πλάτωνα
Υπεύθυνος Καθηγητής: Ευφροσύνη Μάρδα, ρεφλεξολόγος.