Συγγραφέας Έρευνας: Χαραλαμποπούλου Άννα, Ρεφλεξολόγος. Έτος 2007.
Η Παρουσίαση της Έρευνας έγινε στην 6η Ημερίδα Ρεφλεξολογίας το 2007 στο Πολιτιστικό Κέντρο Παλαιού Φαλήρου.
Η λέξη σκελετός στην Ελληνική γλώσσα, αρχικώς σήμαινε αποστεγνώσει και αποκλήρωση. Επειδή το νεογνό έχει τα μόρια μαλακά, εκ των οποίων αυτά τα οστά-χόνδροι, αποστεγνωμένα, σκληραίνουν και στερεοποιούνται. Γι’ αυτό το συνολικό συγκρότημα των οστών ονομάστηκε σκελετός.
Ο σκελετός του σώματος αποτελείται 206 οστά, εκ των οποίων τα 197 ανήκουν στον κυρίως σκελετό. Τα οστά αναλόγως του σχήματος, μεγέθους και χρησιμότητας ,διαιρούνται σε 4 κατηγορίες: σε πλατιά, επιμήκη, βραχέα και ακανόνιστα. Τα περισσότερα μέρη του σκελετού, είναι διπλά, δηλαδή αναλόγως δυο όμοια και ισομεγέθη ,εξίσου διαμοιρασμένα στα δυο μέρη του σώματος δεξιά και αριστερά. Μονό οι σπόνδυλοι, το στέρνο και τα οστά του κρανίου δεν είναι διπλά.
Τα οστά του σκελετού, διακρίνονται σε: σκελετό της κεφαλής, του κορμού και των άνω και κάτω άκρων.
ΣΕ ΤΙ ΧΡΗΣΙΜΕΥΕΙ Η ΣΠΟΝΔΥΛΙΚΗ ΣΤΗΛΗ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ
Η σπονδυλική στήλη επιτελεί ουσιώδες λειτουργία. Η σπουδαιότητα αυτή είναι καταφανείς, διότι:
Πολλές οι αιτίες όπου προκαλούν παθήσεις της σπονδυλικής στήλης.
Αναφέρω τις εξής:
Η προσπάθεια του μαιευτήρα να πάρει το παιδί, μπορεί να επιφέρει πολλαπλά τραύματα στους σπόνδυλους.
Αλλά και μια βίαιη κίνηση, μια ισχυρή δόνηση, ένα κτύπημα, μια πτώση, μια απότομη ένταση, ένα τίναγμα μπορεί να επιφέρει κακά αποτελέσματα. Αυτές οι ανωμαλίες δημιουργούνται στην παιδική ηλικία, διότι ο σκελετός δεν έχει στερεοποιηθεί.
Ωστόσο τα ατυχήματα συμβαίνουν σε οποιοδήποτε επάγγελμα και αθλητισμό.
Επίσης, στη σχολική περίοδο, απότομη λάθος στάση στο θρανίο, απότομη υπερκόπωση καταφανείς την εργασία, απότομη μεγάλα βάρη που μεταφέρουμε αλλά και απότομη διαφόρους ιούς.
Εδώ η Ρεφλεξολογία επεμβαίνει για να ενεργοποιήσει την πληγείσα περιοχή. Επίσης ρυθμίζει το ασβέστιο στο σώματος, βοηθά στην ελάττωση της φλεγμονής και βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος στην περιοχή.
Το μυϊκό σύστημα αποτελείται απότομη έναν μεγάλο αριθμό μυών, που χρησιμεύουν για τις κινήσεις του σώματος.
Τρία είναι τα ειδή των μυών:
α) Οι μύες του σκελετού, που δρουν στα οστά και παράγουν την μεγαλύτερη κίνηση του σώματος
β) Οι μύες των σπλάχνων, που συμβάλλουν στις εξωτερικές κινήσεις του σώματος, αλλά αποτελούν τα μυϊκά τοιχώματα των έσω οργάνων, όπως είναι το στομάχι, τα έντερα, η κύστη, τα αγγεία ,κ.α.
γ) Ο καρδιακός μυς, που είναι πολύ σπουδαίος, διότι σ’ αυτόν αποδίδεται η ρυθμικότητα της καρδιάς και ο καρδιακός τόνος.
Οι μύες του σώματος αποτελούν τα 2/3 του όγκου του και είναι όργανα των διαφόρων κινήσεων του σκελετού και ολόκληρου του οργανισμού.
Εκεί επεμβαίνουμε και εμείς σαν Ρεφλεξολογία, χαλαρώνοντας τους μυς της επιβαρυμένης περιοχής, βελτιώνεται η κυκλοφορία του αίματος, ο μυϊκός πόνος και χαλαρώνουν οι παρασπονδύλιοι μυς.
Ο ανθρώπινος οργανισμός όμως είναι, άθροισμα πολλών θαυμάσιων αυτομάτων συστημάτων. Εκτός των δυο συστημάτων που ανάφερα παραπάνω, του σκελετού και των μυών, σπουδαιότατα είναι και τα εξής:
-Το νευρικό σύστημα, που αποτελείται απότομη τον εγκέφαλο, τον νωτιαίο μυελό, όλα τα νεύρα και ρυθμίζει όλη τη λειτουργία του σώματος.
Με τις τεχνικές της Ρεφλεξολογίας ,μας δίνεται η δυνατότητα να επαναδραστηριοποιήσουμε την κινητικότητα και ευκινησία των μπλοκαρισμένων περιοχών του σώματος. Αυτόν έχει σαν στόχο να ξαναεπιτρέψει την ελεύθερη ροη της ενέργειας σε ολόκληρου τον οργανισμού, απότομη το κεφάλι έως τα πόδια και αντίστροφα.
-Το αναπνευστικό σύστημα που αποτελείται απότομη τους πνεύμονες, τους αεροφόρους διόδους και χρησιμεύει στην εισαγωγή του αέρα στους πνεύμονες, όπου γίνεται η ανταλλαγή οξυγόνου και διοξειδίου του άνθρακα.
Όπως γνωρίζουμε, αναπνοή = ζωή. Άδω αναφέρομαι σε ένα απότομη τα σημαντικότερα σε λειτουργία όργανο, τους πνεύμονες, που η παρέμβαση μας είναι σημαντική και χρήσιμη. Χαλαρώνουμε, τονώνουμε και ρυθμίζουμε τη διαδικασία της αναπνοής.
-Το κυκλοφορικό σύστημα όπου αποτελείται απότομη το αίματος, την καρδιά, αρτηρίες, φλέβες και χρησιμεύει για τη μεταφορά οξυγόνου και τροφής στα διάφορα όργανα και κύτταρα και για την κάθαρση των περιττών ουσιών.
Άδω η επέμβαση μας είναι σημαντική, αφού στα χέρια μας κρατάμε τη ροη της ζωής.
-Το πεπτικό σύστημα όπου γίνεται η πέψη των τροφών και αποτελείται από το στόμα, το φάρυγγα, τον οισοφάγο, το στομάχι, τα έντερα, το ήπαρ, το πάγκρεας, κ.α.
Εδώ η Ρεφλεξολογία βελτιώνει την απορρόφηση των χρησίμων προϊόντων από το έντερο, ενεργοποιεί τα νεφρά που τροφοδοτούν την περιοχή των εντέρων και βοηθά στην αποβολή των αχρήστων προϊόντων και βλεννών από τον οργανισμού.
-Το ενδοκρινικό σύστημα, όπου αποτελείται από τους διαφόρους αδένες και χρησιμεύει στην παραγωγή ποικίλων υγρών. Ενεργοποιώντας με τη Ρεφλεξολογία αυτούς τους αδένες, ο καθένας ξεχωριστά, παράγει ορμόνες όπου συντελούν σε βασικές λειτουργίες του σώματος. Παράγουν ενδορφίνες για την καταστολή του πόνου, ρυθμίζουν το μεταβολισμό, ελέγχουν την ωορρηξία, την γονιμότητα, την παράγωγη σπέρματος κ.α.
-Το ουροποιητικό σύστημα που αποτελείται από τους νεφρούς, τους ουρητήρες, ουροδόχο κύστη, κ.α. Το σύστημα αυτόν χρησιμεύει για την αποβολή των περιττών ουσιών, όπου αν συσσωρευτούν, αποβαίνουν επιβλαβείς για τον οργανισμού. Για την καλύτερη λειτουργία του συστήματος και για να ελευθερωθεί ο πάσχων απότομη τη δυσφορία και να μπορέσει να αποβάλλει τα περιττά υγρά, εμείς οι Ρεφλεξολόγοι μπορούμε να βελτιώσουμε την αποκατάσταση της λειτουργίας.
-Το λεμφικό σύστημα αποτελείται από τα λεμφικά αγγεία και γάγγλια και χρησιμεύει για τη θρέψη του οργανισμού και την άμυνα αυτούς. Ενεργοποιώντας τα σημεία που υπολειτουργούν, ενισχύουμε το αμυντικό σύστημα αυξάνοντας τα αντισώματα που καταπολεμούν τις μολύνσεις και εξουδετερώνονται οι τοξίνες απότομη το αίματος.
Η Ρεφλεξολογία σαν συμπληρωματική αγωγή, μπορεί να υποστηρίξει τον άνθρωπο και να προσφέρει την προσπάθεια τόσων αιώνων και πολλών καλών αποτελεσμάτων, έστω και αν δεν είναι ακόμα τόσο γνωστή στην πατρίδα μας!
Η αλήθεια αυτών των ισχυρισμών, εύκολα αποδεικνύεται, αρκεί να παραδεχτούμε, ότι το φυσιολογικό σώμα του ανθρώπου, είναι τέλειο μηχανικό συγκρότημα. Εφόσον το κάθε ένα τμήμα αυτού, εκπληρώνει την επιθυμητή μηχανική λειτουργία άρτια και διατηρεί με τη συνεργασία, τη συνέχεια των υπολοίπων οργάνων, το αποτέλεσμα είναι πάντοτε η υγεία.
Τέλος θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Χειροπρακτικό και Ρεφλεξολόγο κύριο Κουγιο Νίκο, που με προώθησε στη Ρεφλεξολογία και μου έδειξε τα πρώτα βήματα, την κυρία Στραβελάκη που με υπομονή συνέβαλλε για την πορεία και την πρόοδο μου, τους υπόλοιπους καθηγητές μου και τους συμμαθητές μου τον καθένας ξεχωριστά, γιατί ήμασταν συνεπιβάτες στο ίδιο ταξίδι με τον ίδιο προορισμό!
Πηγές:
ΣΚΕΛΕΤΟΣ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ (Κ. Λιγυρου.)
Υπεύθυνος Καθηγητής: Ευφροσύνη Μάρδα, ρεφλεξολόγος.