Συγγραφέας Έρευνας: Λασκαράκης Δημήτρης, Δασκαλάκης Νικηφόρος Ρεφλεξολόγοι. Έτος 2004.
Η Παρουσίαση της Έρευνας έγινε στην 3η Ημερίδα Ρεφλεξολογίας το 2004 στο Πολιτιστικό Κέντρο Παλαιού Φαλήρου.
Τρεις λέξεις οι οποίες είναι στενά συνδεδεμένες από τη φύση τους. Η εντροπία είναι θα λέγαμε κατά κάποιο τρόπο η θεωρία του μεταβολισμού, όπου μας δίνει την εικόνα της αταξίας σε ένα θερμοδυναμικό σύστημα. Σ’ αυτό το σημείο έχουμε τα έμβια όντα να είναι θερμοδυναμικά συστήματα υψηλής οργάνωσης. Δηλαδή ο ανθρώπινος οργανισμός είναι ένας μετατροπέας ενέργειας.
Η ροή εξωτερικής ενέργειας που δέχεται είναι οξυγόνο, νερό και τροφή. Ο αέρας, το νερό και η τροφή είναι ενέργεια χαμηλής εντροπίας. Το αποτέλεσμα των χημικών ενώσεων που προκύπτουν από τα παραπάνω τρία, ζωτικής σημασίας στοιχεία για τον ανθρώπινο οργανισμό, λέγεται μεταβολισμός.
Η σωστή εναρμόνιση αυτών των τριών στοιχείων μας επιτρέπει έναν ισορροπημένο μεταβολισμό, με αποτέλεσμα να έχουμε ένα όμορφο εσωτερικό διάκοσμο που μας προσφέρει καλή υγεία και σωστή σκέψη.
Μέσα απ’ τις σκέψεις μας βρίσκουμε την ευτυχία, που σημαίνει ότι είμαστε αυτό που τρώμε και αυτό που σκεφτόμαστε. Εδώ θα θέλαμε να σας αναφέρουμε ότι οι έμβιοι οργανισμοί κατά τον μεταβολισμό τους αντισταθμίζουν την αύξηση της εντροπίας τους αλλά χωρίς να μπορούν να την αποφύγουν. Με την οργάνωση τους καθυστερούν την μοιραία οδό προς την θερμοδυναμική ισορροπία. Η θερμοδυναμική ισορροπία δεν είναι άλλη απ’ το θάνατο, όπου η αύξηση της εντροπίας δεν αντισταθμίζεται πλέον.
Όσον αφορά τους ανθρώπους η εντροπία μας λέει ξεκάθαρα ότι όσο εντονότερος ο μεταβολισμός στο σώμα μας, η μετατροπή της τροφής σε ενέργεια, τόσο γρηγορότερα έρχεται η θερμοδυναμική ισορροπία. Πιο απλά … περισσότερο φαγητό, γρηγορότερο γήρας.
Από τα παραπάνω μπορούμε εφαρμόζοντας την πειθαρχία και τους νόμους της εντροπίας, δηλ. η τάξη, ο έλεγχος και η ισορροπία στην αναπνοή μας και στη διατροφή μας, να μας δώσουν ΥΓΕΙΑ και ΜΑΚΡΟΖΩΙΑ.
Παραδείγματα τέτοιου είδους που παίρνουμε απ’ τη φύση είναι και η χειμέρια νάρκη των ζώων, όπου κατά τη διάρκεια της ελαχιστοποιούν τον μεταβολισμό τους με αποτέλεσμα να ζουν περισσότερο. Υπάρχουν επίσης και κάποια δέντρα που έχουν χαμηλό μεταβολισμό και μπορούν να ζήσουν μέχρι και 2000 χρόνια. (GINKO)
Η επικράτηση της πειθαρχίας που σημαίνει τάξη, έναντι της εντροπίας που σημαίνει αταξία, είναι η οδός του κάθε ζωντανού οργανισμού για το «ευ ζειν». Μέσα απ’ τη προσπάθεια ανάπτυξης των στοιχείων ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΣ ΕΝΤΡΟΠΙΑ, προέκυψε το δίδαγμα που μας λέει να κρατάμε τη ζωή μας ζωντανή κι όχι να την αφήνουμε να πεθαίνει. Για να γίνει πράξη το παραπάνω, θέλει εξάσκηση και σεβασμό προς τη φύση μας, η οποία με τη σειρά της μας δωρίζει την ελευθερία από την «ενεργειακή σκλαβιά» που έχουμε πέσει, λόγω της αυξητικής εντροπίας που υπάρχει στην καθημερινότητα μας και στη ζωή μας σαν δεδομένο. Σ’ αυτό το σημείο μπορούμε να καταλάβουμε τη θετική επιρροή της Ρεφλεξολογίας στην ενεργοποίηση του μεταβολισμού και της ευταξίας, έτσι ώστε να μπορούμε να έχουμε τη σωστή αποδοχή της καθημερινότητας μας.
Η Ρεφλεξολογία είναι αυτή η οποία μας προσφέρει την απεμπλοκή απ’ την «ενεργειακή σκλαβιά». Την ενεργοποίηση της ενέργειας απ’ τα σημεία παραγωγής αυτής, λόγω των πιέσεων, και τη διασπορά της. Με αποτέλεσμα την καλύτερη αφομοίωση και σχέση των θερμικών – μηχανικών συστημάτων του ανθρώπινου οργανισμού. Η Ρεφλεξολογία είναι το μέσο που χρησιμοποιούμε για την εξισορρόπηση και ενεργοποίηση της δικής μας εσωτερικής «ΙΕΡΗΣ ΔΥΝΑΜΗΣ», που είναι ένα αντίγραφο της πανσυμπαντικής.
Ο άνθρωπος έχει την τάση της υποβαθμίσεως της ενέργειας του μέσα απ’ τη καθημερινότητα και τη κακή διατροφή. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι η ενέργεια χάνεται απλά δεν είναι διαθέσιμη για παραγωγή έργου. Η Ρεφλεξολογία έρχεται να βοηθήσει στην απελευθέρωση των ελεύθερων ριζών (τοξινών) απ’ το σώμα, και την αναβάθμιση της ενέργειας αυτής.
Τα στοιχεία αυτής της αναφοράς στο Μεταβολισμό – Εντροπία – Ρεφλεξολογία είναι σε γενικές γραμμές και πολλά μπορούν να προστεθούν ακόμα. Αυτό που θέλουμε να σας θυμίσουμε κλείνοντας είναι το αρχαίο ρητό «ουκ εν τω πολύ το εύ αλλά το εν εν τω πολώ» δηλαδή «παν μέτρον άριστον».
Υπεύθυνος Καθηγητής: Ευφροσύνη Μάρδα, ρεφλεξολόγος.