Συγγραφέας: Σμαράγδα Αρσένη, Ρεφλεξολόγος. Έτος 2009. Η Παρουσίαση του άρθρου Έρευνας έγινε στην 8η Ημερίδα Ρεφλεξολογίας το 2009 στο Πολιτιστικό Κέντρο Παλαιού Φαλήρου.
Αλήθεια τι θα πει υγεία; Όλοι λέμε:
Αλλά έχω δει ανθρώπους γερούς, απλώς να επιβιώνουν, να χάνουν τη χαρά της ζωής και ανθρώπους, που νοσούν που είναι αυτό που λέμε ανάπηροι, να ζουν καλά, να είναι χαρούμενοι, ευτυχισμένοι και να πετυχαίνουν σε τομείς που, υγιείς θα μπορούσαν.
Π.χ. Η μητέρα μου είναι 4 αδελφές. Η μία εξ’ αυτών σε ηλικία 5 ετών προσεβλήθη από πολιομυελίτιδα Το ότι της άφησε πάνω από 50% αναπηρία, δεν την εμπόδισε σε τίποτε. Παντρεύτηκε έγινε μάνα, γιαγιά, εργάστηκε, χάρηκε και χαίρεται ακόμη τη ζωή της περισσότερο από τις άλλες τρείς.
Σ’ αυτήν λοιπόν την αναζήτησή μου περί υγείας και νόσου, με βοήθησε να κατανοήσω πολλά ο Πατέρας Φάρος στα βιβλία του. Ο Πατέρας Φάρος έγραψε 11 βιβλία, σπούδασε πολιτικές επιστήμες, νομικά, θεολογία και συνέχισε τις σπουδές του στην ψυχολογία. Σ’ ένα από τα βιβλία του λοιπόν και συγκεκριμένα στο ¨Βάδιζε Υγιαίνων¨ λέει πως οι περισσότεροι άνθρωποι αποδίδουμε τις αρρώστιες μας στην τύχη. Πιστεύουμε ότι είμαστε θύματα κάποιας μοίρας και ότι δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτε γι’ αυτό. Ο καλός ασθενής είναι ο πειθήνιος και συνεργάσιμος ασθενής, που αποθέτει τον εαυτό του ολοκληρωτικά στα χέρια του γιατρού. Λέει επίσης πως η στάση αυτή ενισχύεται από κάποιους γιατρούς, που πιστεύουν ότι με αυτή, διευκολύνεται το έργο τους. Στην πραγματικότητα, καμιά βελτίωση του συστήματος υγείας δεν θα φέρει αποτελέσματα αν ο ασθενής δεν αναλάβει την ευθύνη για την υγεία του.
Κατά τον Rene Dubos “η θεραπεία εξαρτάται από την ενεργοποίηση των μηχανισμών αντιστάσεως του ασθενούς στη νόσος”. Πολλοί άνθρωποι αντιλαμβανόμαστε ότι, το να αναλάβουμε την ευθύνη της υγείας μας, αντικρούεται με τη φιλοσοφία της συμβατικής ιατρικής. Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει την καίρια σημασίας της ιατρικής για τον άνθρωπο, ούτε μπορεί κανείς να μη θαυμάσει την καταπληκτική πρόοδο της σύγχρονης ιατρικής, στην ανάπτυξη της ιατρικής τεχνολογίας, της χειρουργικής και στην ανακάλυψη νέων φαρμάκων.
Όμως, η “επίθεση των χοίρων” που ήταν παλαιότερα μια βασική λειτουργία του ιατρικού επαγγέλματος, τώρα έχει γίνει <<επίθεση ιατρικής τεχνολογίας>>. Έτσι, η υγεία, από πληρότητα ζωής γίνεται η καλή λειτουργία μιας μηχανής. Από πραγμάτωση των δυνατοτήτων θεώσεως της ανθρώπινης υπάρξεως, γίνεται διασωλήνωση, τεχνητό νεφρό, βηματοδότης, αναπνευστήρας κ΄ όλα τα άλλα θαυμαστά επιτεύγματα της ιατρικής τεχνολογίας, που μεταβάλλουν τον άνθρωπο, από ένα εν δυνάμει Θεό, σ’ ένα υδραυλικό σύστημα διοχετεύσεων κ΄ αποχετεύσεων. Η σύγχρονη ιατρική αντιμετωπίζει τη νόσο ως τον εχθρό που πρέπει να κατατροπώσει. Όμως ο εχθρός δεν είναι η νόσος, αλλά ο τρόπος ζωής μας, ο τρόπος σκέψης μας.
Πολλοί άνθρωποι επικροτούμε με ενθουσιασμό και αποδεχόμαστε το ιατρικό πρότυπο μόνο και μόνο, επειδή φοβόμαστε να δούμε και να αντιμετωπίσουμε την ανθυγιεινή συμπεριφορά μας. Π.χ. Πόσοι από εμάς καπνίζουν; Πρώτη απ’ όλους εγώ, ενώ όλοι ξέρουμε τις βλαβερές συνέπειες του καπνίσματος! Δεν θέλουμε να παραδεχθούμε ότι ο τρόπος ζωής μας είναι υπεύθυνος τις περισσότερες φορές για την κακή μας υγεία, κυρίως επειδή δεν θέλουμε να τον αλλάξουμε και αναζητούμε διαρκώς το τέχνασμα που θα μας επιτρέψει να ζούμε αυτοκαταστροφικά, χωρίς να αυτοκαταστρεφόμαστε! Π.χ. Εγώ δεν μετράω ποτέ τις σοκολάτες που τρώω ΚΡΥΦΑ. Γι’ αυτό λοιπόν αναθέτουμε τόσο πρόθυμα στους γιατρούς και την ευθύνη για την υγεία μας.
Ο άνθρωπος έχει τη δύναμη και την ευθύνη να διατηρεί τον οργανισμό του σε μια ισορροπημένη κατάσταση, τηρώντας κάποιους απλούς κανόνες συμπεριφοράς σε σχέση με τον ύπνο, την τροφή, την άσκηση και τα φάρμακα, αλλά κυρίως και προπαντός με την επιλογή υγιών αξιών. Είναι μεγάλη ανάγκη να κατανοήσουμε τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν η υγεία και η νόσος σ’ ένα πολιτισμό.
Πηγή: Βάδιζε Υγιαίνων, Πατέρας Φάρος
Υπεύθυνος Καθηγητής: Ευφροσύνη Μάρδα, ρεφλεξολόγος.