Συγγραφέας Έρευνας: Λευκοθέα Ζαροφοπούλου, Ρεφλεξολόγος. Έτος 2004.
Η Παρουσίαση του άρθρου Έρευνας έγινε στην 3η Ημερίδα Ρεφλεξολογίας το 2004 στο Πολιτιστικό Κέντρο Παλαιού Φαλήρου.
Όταν έμαθα στην σχολή ότι έπρεπε στο τέλος των δύο ετών να παρουσιάσω ένα θέμα σχετικά με τη Ρεφλεξολογία, είπα αχ, θα πω εκείνο, θα πω το άλλο, θα ψάξω, θα αποδείξω, όλο δούλευα με το μυαλό μου τι θα ήταν το καλύτερο θέμα, να προσπαθήσω να το τεκμηριώσω ακόμα και εάν χρειαζόταν επιστημονικά για να δείξω το μεγαλείο που έχω νοιώσει για να δείξω το μεγαλείο που έχω νοιώσει αυτά τα δυο χρόνια, και την αγάπη που χτίστηκε μέσα μου για τη Ρεφλεξολογία.
Η ανάγκη μου να πω σε όλους πόσο σημαντική ήταν η εμπειρία αυτή με μπέρδεψε απίστευτα σε σημείο που να μην ξέρω τι να παρουσιάσω. Πολλά τα θέλω, ήθελα να τα συνθέσω όλα τον ήχο, τη μουσική, τη δόνηση, τους πλανήτες, τη φύση, τα κρύσταλλα ένα σωρό έννοιες για να πω το πιο απλό για μένα που ήταν το πόσο αγάπησα εμένα μέσω της Ρεφλεξολογίας, δηλ. μέσω των ποδιών μου.
Επειδή ήταν τόσο δύσκολο, να προσπαθώ να αποδείξω τι; Μια αίσθηση δεν γινόταν, γιατί για μένα η Ρεφλεξογία είναι μια αίσθηση, ένα πρώτο συναίσθημα, σαν τη πρώτη στιγμή χαράς όταν νιώθεις ότι πας να χαρείς με κάτι, είναι μια σπίθα που αν γίνει φλόγα ανάβει και γίνεται φως, και επειδή η δουλεία μου είναι μέσω των κεριών που φτιάχνω να κρατάω τη φλόγα αναμένει μέσα στα σπίτια δίνοντας μια αίσθηση ίσως γαλήνης, έτσι και η Ρεφλεξογία, μέσω της τεχνικής που εφαρμόζει με το άγγιγμα, δίνει τη σπίθα που χρειάζεται ο οργανισμός να κρατήσει τη δική του φλόγα αναμμένη.
Γνώρισα τη Ρεφλεξογία εμπειρικά μέσα σε ένα Νοσοκομείο όπου μου άγγιξαν τα πόδια 5 ́ ενώ είχα 2 εβδομάδες να βγω από εκείνο το δωμάτιο. Όμως μετά από τα 5 λεπτά εγώ περπάτησα στα σύννεφα, εστία 30′ λεπτά και από τότε αποφάσισα να κρατήσω αυτή την αίσθηση για (πάντα) και τη φλόγα μου αναμμένη και ότι βιβλίο, θεώρημα, φάρμακα η οτιδήποτε και εάν μου έφεραν τότε δεν μπόρεσε να μου δώσει τη σπίθα εκείνη που χρειαζόμουν για να κάνω το πρώτο βήμα. Εκείνη η μοναδική στιγμή δεν αξιολογείται, δεν την αλλάζω, δεν τη πουλάω και ανήκει σε όλους όσους προσπαθούν μέσα στο σκοτάδι να αφήνουν τη φλόγα αναμμένη αποδεικνύοντας ότι μέσα στο σκοτάδι υπάρχει φως. Η επιλογή είναι όλη δική μας.
Υπεύθυνος Καθηγητής: Ευφροσύνη Μάρδα, ρεφλεξολόγος.