Συγγραφέας Έρευνας: Κιουτζόγλου Αλεξάνδρα, Ρεφλεξολόγος. Έτος 2002.
Η Παρουσίαση της Έρευνας έγινε στην 1η Ημερίδα Ρεφλεξολογίας το 2002 στο Πολιτιστικό Κέντρο Παλαιού Φαλήρου.
Τι είναι όμως άγχος;
Μια εμπειρία, που προηγείται η ακολουθεί κάθε ανθρώπινη ενέργεια. Το άγχος εκδηλώνεται ως απάντηση σε μια απειλή ή στρες και μας προειδοποιεί να αντιμετωπίσουμε μία επικίνδυνη κατάσταση. Έτσι εξασφαλίζει ετοιμότητα και εγρήγορση και διευκολύνει την προσαρμογή μας στο περιβάλλον – άρα από αυτήν την οπτική πλευρά δεν είναι κάτι κακό, γιατί μας κάνει πιο αποτελεσματικούς.
Το άγχος όμως μπορεί να γίνει παθολογικό όταν οι προσαρμοστικοί μας μηχανισμοί δεν επαρκούν για να εξασφαλίσουν την απαιτούμενη ισορροπία.
Προσοχή όμως άλλο άγχος, άλλο στρες! Το άγχος είναι μία νοητική λειτουργία που κλιμακώνεται από τη δυσφορία ως τον πανικό. Αντίθετα το στρες είναι οι σωματικές επιδράσεις του άγχους που μπορούν να εμφανιστούν ή όχι και σε διαφορετικό βαθμό στον καθένα μας.
Ο Φρούντ επικέντρωσε την προσοχή του στον ανταποδοτικό χαρακτήρα της εργασίας, τονίζοντας ότι η εργασία, με τη γενική έννοια του όρου, μας επιτρέπει να χρησιμοποιήσουμε επαρκώς το ένστικτο, τη φαντασία και τη σεξουαλικότητα μας, και επομένως, να νιώσουμε ικανοποίηση ξεφεύγοντας από την ένταση που θα νιώθαμε σε διαφορετική περίπτωση.
Με αυτή τη λογική, η μαγειρική αποτελεί εργαλείο απελευθέρωσης συναισθημάτων, το οποίο μας επιτρέπει να εκφράσουμε την ιδιαιτερότητα και τη μοναδικότητα μας, δημιουργώντας.
Μέσα από τη μαγειρική χειριζόμαστε υλικά τα οποία «μεταμορφώνουμε» σύμφωνα με τις προτιμήσεις μας και τη φαντασία μας, χωρίς αυτά να «αντιμιλούν» ή να «αντιδρούν». Αποκτούμε έτσι την εμπειρία της δύναμης και το βίωμα της υπεροχής, χωρίς να ριψοκινδυνεύουμε την απόρριψη.
Μέσα από την εκτόνωση και την ευχαρίστηση από την αποτελεσματικότητα της μαγειρικής τέχνης, οδηγούμαστε με τον καιρό σε ένα βαθύ αίσθημα ικανοποίησης και αυτοεκτίμησης.
Επιλέγοντας και μαγειρεύοντας μόνοι τις τροφές μας, βάζουμε το μυαλό και τη φαντασία μας να δουλέψει και αντλούμε την ικανοποίηση μέσα από την προσπάθεια.
Από τη μια μεριά: Ένας καλά εφοδιασμένος με θρεπτικές ουσίες οργανισμός διαθέτει τα απαραίτητα υλικά για να διαχειριστεί αποτελεσματικότερα τις καταστάσεις έντασης και άγχους, για να αμβλύνει τις φθοροποιές επιδράσεις του στρες πάνω στα ζωτικά όργανα και για να προβεί στην πιο γρήγορη αποκατάσταση των όποιων βλαβών προκλήθηκαν. Το φαγητό είναι το πιο παλιό φάρμακο, αλλά και το πιο παλιό φαρμάκι που γνωρίζουμε.
Από την άλλη μεριά: Τρώμε για να επιβιώσουμε, τρώμε για να προστατευτούμε και τρώμε για χαρά και ανταπόδοση. Αρρωσταίνουμε όμως όταν τρώμε λάθος, καταρρέουμε όταν τρώμε πάρα πολύ ή πάρα πολύ λίγο και πεθαίνουμε όταν δεν τρώμε καθόλου ή δεν απολαμβάνουμε αυτό που τρώμε. Δεν τρώμε λοιπόν μόνο για να μπορέσουμε να ζήσουμε, αλλά και για να ζήσουμε καλύτερα. Το φαγητό είναι θεραπεία και ζωή ή αρρώστια και θάνατος.
Η ιεροτελεστία του καθημερινού φαγητού μπορεί να είναι μία ουδέτερη ενέργεια, αναγκαία μόνο για την καθημερινή μας επιβίωση, είτε μία αρνητική και καταπιεστική κατάσταση είτε –και αυτό είναι το ζητούμενο- μία θετική, απολαυστική και ζωογόνος εμπειρία.
Η κατάλληλη θρέψη και η γευστική απόλαυση χρησιμοποιούνται ως όπλα για την αντιμετώπιση των συνεπειών του στρες και την παλινόρθωση του καταβεβλημένου μας οργανισμού.
Η τέχνη της κουζίνας αποτελεί αποτελεσματική προληπτική εργασιοθεραπεία, τέχνη και δημιουργία αλλά και εμπειρία διαλογισμού και χαλάρωσης.
Αντίθετα όμως από τις άλλες εργασίες, η μαγειρική δεν είναι επώδυνη δραστηριότητα και δεν ενέχει την κατάρα της «δουλείας»
Η μαγειρική εμπεριέχει την ευλογία της ζωής, την ευχή της απόλαυσης και την αίσθηση ότι κάνουμε κάτι καλό για τον εαυτό μας και τους ανθρώπους που αγαπάμε.
Σήμερα περισσότερο από ό,τι ποτέ, χρειάζεται να αναγνωρίσουμε και να αποδεχτούμε την πραγματική φύση του στρες. Εφόσον λοιπόν, από τη μία, δεν μπορούμε να το αποφύγουμε και, από την άλλη ενώ μας είναι απολύτως απαραίτητο, γίνεται άκρως επικίνδυνο όταν ξεπερνάει κάποια όρια, πρέπει να βρούμε τρόπους για να μάθουμε να ζούμε μαζί του, κατανοώντας ότι ο ίδιος μηχανισμός που χρησιμοποιείται για την καταδυνάστευση του εαυτού μας και τις ανεπιθύμητες εμπειρίες της ζωής μας μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να μας ανοίξει τις πόρτες μιας νέας ζωής.
Η αντιμετώπιση των προβλημάτων άγχους δεν πρέπει να περιοριστεί στο συνειδητό τμήμα του εαυτού μας, ούτε βέβαια στην απλή λήψη αγχολυτικών φαρμάκων. Αντίθετα πρέπει να προσπαθήσουμε να αναδιοργανώσουμε πλήρως τις σχάσεις μας με τον εξωτερικό κόσμο, βλέποντας και αντιμετωπίζοντας τον εαυτό μας ως ολότητα.
Φυσικά, το να θέλουμε να τα ελέγχουμε όλα αποτελεί ψευδαίσθηση. Το να ελέγχουμε όμως αυτά που μπορούμε και περνάνε από τα χέρια μας είναι καθήκον προς τον εαυτό μας.
Μπορούμε να ελέγξουμε το άγχος και να μειώσουμε τις αρνητικές επιδράσεις του στη συμπεριφορά μας; Ακολουθήστε τις δέκα βασικές συστάσεις και θα νιώσετε εντυπωσιακή αλλαγή.
Μάθετε να χρησιμοποιείτε καθημερινά τεχνικές αντιστρές και διαλογισμού.
Να γυμνάζεστε συστηματικά (3 – 4 φορές τη βδομάδα).
Να βγαίνετε στον ήλιο συστηματικά, χειμώνα – καλοκαίρι.
Να καταναλώνετε τροφές πλούσιες σε μαγνήσιο και βιταμίνες του συμπλέγματος Β.
Προσέξτε τις διατροφικές αλλεργίες. Και ιδίως όποιος υποφέρει από άγχος πρέπει να κόψει τελείως τις τυποποιημένες τροφές και τις διεγερτικές ουσίες, όπως ο καφές, το αλκοόλ και το τσιγάρο.
Χωρίστε τους υδατάνθρακες από τις πρωτεΐνες ώστε να διευκολύνετε την παραγωγή σεροτονίνης στον εγκέφαλο.
Αποφύγετε την υπερβολική κατανάλωση υδατανθράκων που μπορεί να εντείνει την κατάθλιψη και να προκαλέσει καταστάσεις διανοητικής σύγχυσης : εξασφαλίστε τη σωστή καθημερινή πρόσληψη πρωτεϊνών.
Εξασφαλίστε τη σωστή καθημερινή πρόσληψη λιπαρών οξέων Ωμέγα-3, τρώγοντας ψάρι τουλάχιστον 3 φορές τη βδομάδα ή, αν είστε χορτοφάγοι, πίνοντας καθημερινά μια κουταλιά βιολογικό λινέλαιο ψυχρής έκθλιψης.
Να τρώτε συχνά τρόφιμα πλούσια σε χολίνη για να ενισχύσετε τη σύνθεση της ακετυλοχολίνης, που είναι νευρομεταβιβαστής θεμελιώδης για την υγεία του εγκεφάλου.
Μην κάνετε διαγνώσεις μόνοι σας. Ζητήστε τη συμβουλή ενός ψυχιάτρου ή ενός ψυχολόγου ψυχοθεραπευτή, που είναι πρόθυμος να συνεργαστεί με ένα γιατρό ειδικευμένο στη φυσική ιατρική.
Η αντιμετώπιση των προβλημάτων άγχους δεν πρέπει να περιοριστεί στο συνειδητό τμήμα του εαυτού μας, ούτε βέβαια στην απλή λήψη αγχολυτικών φαρμάκων. Αντίθετα πρέπει να προσπαθήσουμε να αναδιοργανώσουμε πλήρως τις σχέσεις μας με τον εξωτερικό κόσμο, βλέποντας και αντιμετωπίζοντας τον εαυτό μας ως ολότητα.
Φυσικά, το να θέλουμε να τα ελέγχουμε όλα αποτελεί ψευδαίσθηση. Το να ελέγχουμε όμως αυτά που μπορούμε και περνάνε από τα χέρια μας είναι καθήκον προς τον εαυτό μας.
Το «υγιεινό» φαγητό, «αμείβει» άμεσα το νευρικό μας σύστημα με τα αισθήματα της χαράς, της τέρψης και της απόλαυσης και, έμμεσα και μακροπρόθεσμα, μας παρέχει την προοπτική της υγείας, της ευζωίας και της μακροζωίας.
Αποτοξινωτικό επιδόρπιο
Υλικά για 4 άτομα
150 γραμμάρια άσπρο αλεύρι
100 γραμμάρια καλαμποκάλευρο
80 γραμμάρια μαύρη ζάχαρη
50 γραμμάρια βούτυρο
1 λεμόνι βιολογικής καλλιέργειας
1 αυγό
5 γραμμάρια μαγιά για γλυκά
2 κουταλιές κρέμα γάλακτος
100 γραμμάρια σπόροι παπαρούνας
λίγο αλάτι.
Εκτέλεση:
Χρόνος: 40 λεπτά προετοιμασία + 15 λεπτά μαγείρεμα.
Γλυκιά χαλάρωση
Υλικά για 4 άτομα
250 γραμμάρια φράουλες
150 γραμμάρια φρέσκια ρικότα με κρέμα
2 ασπράδια αυγών
30 γραμμάρια φουντούκια ξεφλουδισμένα και ψημένα στο φούρνο
1 λεμόνι βιολογικό
4 κουταλιές παρθένο δασόμελο.
Εκτέλεση:
Χρόνος: 30 λεπτά προετοιμασία
Σπαγκετίνια με κολοκυθοκορφάδες
Ένα πιάτο που ρυθμίζει το σάκχαρο
Υλικά για 4 άτομα
400 γραμμάρια σπαγκετίνια
έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
12 μεγάλες κολοκυθο – κορφάδες
2 μεγάλα φρέσκα κρεμμύδια
1 κουταλάκι τριμμένο μαϊντανό
1 φακελάκι ζαφορά • 1 φλιτζάνι ζωμό λαχανικών
50 γραμμάρια τρίμμα ψωμιού για παναρισμα
ρίγανη
αλάτι
πιπέρι.
Εκτέλεση:
Χρόνος: 35 λεπτά προετοιμασία + 30 λεπτά μαγείρεμα
Γευστική ασπίδα για τις τοξίνες
Υλικά για 4 άτομα
Εκτέλεση:
Χρόνος: 45 λεπτά προετοιμασία +50 λεπτά μαγείρεμα
Φασολάκια με σάλτσα μαϊντανού
Ορεκτικό με ευχάριστο άρωμα και καταπραϋντικές ιδιότητες
Υλικά για 4 άτομα
700 γραμμάρια φρέσκα φασολάκια
1 λεμόνι
ένα κουταλάκι σπόροι φινόκιο
έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
ένα ματσάκι φρέσκο μαϊντανό τριμμένο
μια σκελίδα σκόρδο
κόλιανδρο σε σπόρους
αλάτι.
Εκτέλεση:
Χρόνος: 40 λεπτά προετοιμασία + 20 λεπτά μαγείρεμα
Ίαμα για το στομάχι
Υλικά για 4 άτομα
4 μικρά τρυφερά φινόκια
1 μεγάλο μάτσο ρόκα
1 λεμόνι
έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
50 γραμμάρια πράσινες ελιές χωρίς κουκούτσι • μαντζουράνα
αλάτι
10 γραμμάρια σουσάμι
1 κουταλάκι μαϊντανό τριμμένο στον τρίφτη.
Εκτέλεση:
Χρόνος: 35 λεπτά.
Υπεύθυνος Καθηγητής: Ευφροσύνη Μάρδα, ρεφλεξολόγος.